Geleneksel Türk mutfağında geniş olarak kullanılan baharatlar sofralara bahar şimendifer. Baharat, köklü gerii ile Türk harcamak ekinünün merkezinde iz almaktadır. Baharat yahut ana gereç olarak yemeklerde, yumuşaklarda, turşularda, reçellerde başta bulunmak üzere sert çok alanda damaklarda unutulmaz izler bırakır. Türk mutfağı, çoğunlukla tercih edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı verilen baharatlardan yalnızca bir kısmı kendine saf özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çeşit bahar umumi olarak her yemekte uygunluklarına nazaran kullanılmaktadır. Baharatları harcamak pişirirken kullanabilir yahut yemekten sonrasında demleyebilirsiniz. Yarar yemeklerde mevsuk oranlarda kullanabildiğiniz dakika, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi sağlamlar. Başkaca tabiatın kaynağından mevrut baharatların iyileştirici tesiri olduğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme fail en sağlamlıklı besinlerin başında hasılat. Bütün bu özelliklerin üstı düzen yemeklerinizi berenarı göçermek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli bahar çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, kâm, renk yahut kullanım amacı üzere farklı alanlara nazaran farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e yaklaşan bahar çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Baharat adları, hazırlanışlarındaki ana deşenle vasıtasız ilişkili olma eğilimindedir. Esas olarak bahar çeşitleri fiziki özelliklerine nazaran toz, kuru ve taneli bulunmak üzere üçe ayrılır. Bu seçimin örnekleri, tahıl olarak malum en geniş baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü bahar aynı zamanda yumuşaklıkları ile bilinir fakat yemeklere de eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok geniş oldukları derunin derunlerinde renk farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi genellikle safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve genellikle harcamak pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar şanlı ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten meydana getirilen baharatlar kayıt ve deruneceklerde kullanılır. Özellikle bahar karışımları ile şifalı derunecekler hazırlayabilirsiniz. Yaygın toz baharatlar beyninde üçüncü renk sınıflandırmasına ehil olanlar turuncu yahut turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları beyninde köri, zerdeçaldatma, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bunların üstı düzen yeryüzünde henüz sert çok bahar bulunmaktadır. Gördüğünüz üzere baharatlar, farklı mimariları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Başkaca bazı baharatlar ana sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmuştur. Sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmalarının esas sebebi hiç şüphesiz nadir olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetihandan ve özel işlem mucip sıkı ve sert tatlar oldukları derunin çoğunlukla değersiz miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mavi haşhaş yahut zahter üzere baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem enikonu şifalı hem de özellikle yumuşaklarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori haricinde değerlendirilebilecek öteki baharatlar ise bahar karışımlarıdır. Bu karışımlar, ansızın ziyade baharın isabetli oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Genellikle ete kâm salmak üzere amaçlarla kullanılmaktadır. Başkaca bu bahar karışımı ile etinizi pişirmeden önce bir güzel baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çeşit bahar Türk mutfağında çok kıymettar bir yere sahiptir. Bu yedi bahar, Küçük asya sınırları içinde en geniş kullanılan tatlar beyninde iz almakta ve nedeniyle Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Sık kullanımları hasebiyle yiyeceklerde hoppadak üstelik edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört misil zaitrırlar. Küçük asya mutfağında son ayar uyumlu ve yaşamsal olan bu yedi çeşit, genellikle bir arada bahar seti olarak satılmaktadır. Özellikle şarki ve Güneydoğu Küçük asya mutfağında önemli bir yere ehil olan toz yahut pul üzere biber bazlı baharatlar hoppadak hoppadak tüm yemeklerin ana malzemesidir. Üretimi derunin ziynet biberi adı verilen özel bir biber türü mucip bu bahar türü, sağlamlıklı mimarisıyla da oda dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Katkısızlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, uzvi bahar ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi esas bahar beyninde iz kayran hem de Güneydoğu Küçük asya ile özdeşlehandan ve biber özü deruneren bir öteki bahar ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının cevahirı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu bahar, öteki biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle hoppadak üstelik edilir. Başkaca üzücülığın pullardan farklı olarak ağızda henüz geç yayılması da İsot’u bu kadar özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharın karışımı olan fakat farklı bir mimariya ehil olan bahar Poy Spice’dir. Poy baharı, özellikle kahvaltıda genellikle kazanç ve zeytinyağı ile tüketilen sağlamlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk bildirmek derunin Poy Spice’ı tercih edebilirsiniz.
Küçük asya mutfağının talihı Seven Spices
Yedi baharın belki de en malum üyesi olan karabiber, hem pare hem de toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve parafin ten ürünlerinde vasıtasız pişmiş gıdaların üzerine konularak geniş olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü bahar, sıcak iklimlerde yetihandan karabiberlerden mimarilır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya üzere ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları hasebiyle karabiber üretimi derunin mükemmeldir. Başkaca yemeğe pişirme esnasında karabiber tozu eklenir ve yemeğin esas yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı istikametü sindirimi kolaylaştırması ve hazım sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle akla yatkın miktarlarda tüketildiğinde hazım sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi bahar beyninde bir başka talih olan kekik, geniş bir kullanım kayranı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları içinde mebzul oranda yetişmesi, kekiğin birşunca varyasyonda kullanılmasının ana sebebidir. Sıhhat lügat konusu olduğunda, birşunca katkısı olan insan cisim sistemi derunin iyidir. Kekik otu üzere bazı çay türleri günün nihayetinde yorgunluğu izale etmek derunin oflaz gelebilir. Bir öteki bahar ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en müstehap baharatlarından biri olduğu derunin Küçük asya’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde ten ürünlerine lezzet katan bu bahar hoppadak hoppadak her yemekte kullanılabilir. Baharatın derunindeki esanslara bandajlı olarak farklı özlara oflaz gelebilmektedir. Bu açıdan derunerik ve hammaddelere nazaran uzmanlardan payanda alarak ürünleri dağıtırken kullanım önerilerine uyabilirsiniz.
Habbe esas direği olan bahar çeşitleri ve aşhane kullanımları, mevsuk orantıda ve mevsuk oranda kullanıldığında her yaşfecir kullanıcıya oflaz gelebilir.
Olağandışı ve cafcaflı baharatlar
Sayımsız bahar çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın üstı düzen karışım mimarisına ehil olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini aldatmaıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, genellikle birkaç baharın ve bu baharatlara zevcelik fail aromatik otların karışımıdır. Az çok popüler olan bu karışımlar hem kılgı hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği hasebiyle adından sıkça lügat ettiren karışım ise Tuzot bahar çeşitleridir. Tuzot baharını her türlü kalın ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok henüz fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her dakika üstınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi hovardaca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin ana maddesi kişniştir. Ancak birşunca farklı bahar derunerir. Türk köftesine adını veren en esas maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma ya da kebap üzere yiyeceklerde geniş olarak kullanılan bu ürün yardımıyla hem damağınızda kâm bırakan hoş bir deneyim yaşarsınız hem de yiyecekleri henüz hızlı sindirir ve sağlamlıklı bir harcamak yersiniz. Bir öteki cafcaflı bahar ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Eklenmişşi tadı yardımıyla özellikle salatalar derunin uygundur. Ancak sumak baharı genellikle salatalarda, çorbalarda yahut ten yemeklerinde kullanılır. Ne suşların tabii özlerinde antioksidan derunerdiğini düşkünlük ediyorsanız ürün birtakımnda inceleyebilirsiniz.